måndag 12 januari 2015

Morotssoppa med aioli

Perfekt soppa för kalla vinterdagar!















4 portioner

4-5 stora morötter
2 potatisar, mjöliga
2 mellanstora palsternackor
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
2,5 dl valfri grädde
2 buljongtärningar
8 dl vatten
1 msk smör eller olivolja
Salt och peppar
Aioli
2-3 dl rapsolja
1 äggula
1 vitlöksklyfta
En skvätt citronjuice
Ca 1 msk vitvinsvinäger




Hacka lök och vitlök och fräs på låg värme i matfettet i en gryta tills de blir mjuka. Skala och hacka rotfrukterna i lagom stora bitar och häll ner dem i grytan tillsammans med resten av ingredienserna, förutom grädden och låt koka tills att rotfrukterna är mjuka. Häll i grädden, mixa med mixerstav och smaka av med salt och peppar.
För att göra aiolin: Ta ut alla ingredienser ur kylskåpet i god tid så att de får rumstemperatur. Pressa vitlöksklyftan ner i en skål med äggulan och vispa kraftigt samtidigt som du häller ner oljan i en fin, tunn stråle. Häll i olja tills att du har en tjock och stabbig sås. Häll nu i en del citronjuice och vitvinsvinäger samt salt och peppar och smaka av. Vinägern och citronen späder ut såsen lite så vispa om nödvändigt ner mer olja, tänk bara på att det i sin tur gör smaken lite mildare. Testa dig fram tills du har en aioli som smakar gott.
Servera soppan med en klick aioli i mitten och ett nybakat eller varmt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar